Näin muutama kuukausi sitten ohjelman, jossa käsiteltiin vaipattomuutta. Pidin koko juttua ihan pöljänä kunnes asia muistui jälleen mieleeni ja päätin kysyä lisätietoa Mr. Googlelta. Kiinnostuin aiheesta kovasti ja eilen sitten kokeilin :)

Kun vauvamme heräsi päiväunilta, otin häneltä vaipan pois ja pidin häntä istuvassa asennossa reisistä kiinni pitäen vessan lavuaarin yläpuolella. Ja annas olla.. pissa tuli :) Sanoin samanaikaisesti koko ajan "psss psss psss". Kehuin vauvaa kovasti ja hän hymyili. Seuraavalla kerralla vauva oikein pinnasi pissan lavuaariin ja nauroi, kun pissa tuli :) Kävin koko illan ajan vähän väliä vauvan kanssa lavuaarilla ja pissa tuli melkeinpä joka kerta. Ihmettelin, että voiko tuo todella olla noin helppoa?! Olen tehnyt tuota tänäänkin ja menestys on ollut ihan uskomatonta! Vauvaltamme tulee pissa n. 15min välein (ihmekään, kun kestovaippojen kanssa on noita kosteusvahinkoja sattunut!) eli ihan jokaista pissaa ei sinne lavuaariin saa millään, mutta esim. kun olimme tänään kyläilemässä anoppilassa n. kuuden tunnin ajan, ei vaippaa tarvinnut vaihtaa kertaakaan. Vauvalla oli kertakäyttövaippa yllään kuten aina kylässä, mutta kyllä se tuossa ajassa olisi normaalisti pitänyt ainakin kerran vaihtaa.

Tässä on nyt tietysti se ongelma, että minulle tulee enemmän pyykkiä.. Aina, kun pissatan vauvaa, joudun vaihtamaan harson vaippakuoren sisälle jos siinä on vaikka vain yhdetkin pissat. En raaski laittaa märkää harsoa enää takaisin. Kertakäyttövaipan kanssa olisi melkeinpä parempi pelata.. Sen tohtii laittaa vielä monta kertaa takaisin vaikka siellä pissaa olisikin. Mutta haittaako tuo pyykin määrä sitten kuitenkaan..? Pesen vaipat joka tapauksessa joka toinen päivä ja harsoja riittää kyllä tiheämmälläkin vaihtovälillä. Kone on siis vain täydempi.

Ajattelin käydä ostamassa potan ja opettaa vauvan pissaamaan siihen. Jos todella jaksan tätä jatkaa, niin ei ainakaan tarvitse taistella sitten myöhemmin potalle opettamisen kanssa :)

Se oli ihan hyvä pointti, jonka netistä luin, että vanhemmat itse opettavat vauvan pissaamaan alleen ja sitten myöhemmin ihmettelevät miksi lapsen on niin vaikeaa oppia pissaamaan yhtäkkiä pottaan.

Tähän liittyy tietysti niiden vauvan pissahätä-merkkien tulkitseminen. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, niin todettakoon, etten tiedä niistä vielä YHTÄÄN mitään, mutta kyllä.. aion oppia :) Ja jos en opi, niin en sitten opi, mutta onnistuu se joissain määrin varmasti näinkin. Eikä yhden vuorokauden kokemuksella voi sanoa vielä oikein mitään. Voihan olla, että innostus loppuu alkuunsa. Todella kyllä toivon, että ei loppuisi..