Millaisista palasista joulu koostuu? Mikä se on se joulustressi? Pystyykö sen jotenkin välttämään? Välillä tuntuu, että jokaisessa taloudessa järjestetään häät joka vuosi. Ostetaan lahjat, siivotaan, järjestetään ja stressataan. Ja kun the day on ohi, alkaa krapula.. Tässäkö se nyt oli, se suuri päivä?

Meillä valmistaudutaan jouluun vähän kuten häihinkin reilu kolme vuotta sitten. Kaikki pakollinen CHECK ja siinä vaiheessa kädet pystyyn. Lahjat tilasin kolmesta eri verkkokaupasta hyvissä ajoin, paketoin hiljaa itsekseni, kun lapset nukkuivat ja tuolla ne ovat komerossa odotelleet jo ties kuinka kauan. En edes muista mitä kukakin saa. No, toki excel-naiselta löytyy työpöydältä tiedosto joululahjat.xls. Häihin liittyen löytyy aika montakin excel-tiedostoa :D

Siivot.. niin ne siivot. En minä mitään erityistä joulusiivoa ole tehnyt. Tuleehan sitä muutenkin imuroitua ja lattioita pestyä. Seiniäkin joutuu imuroimaan useammin kuin kerran vuodessa sattuneesta syystä. Komeroita järjestän aina kun näen sille tarvetta. Yläkerta on tottakai täysi hullunmylly, mutta se sille suotakoon, eihän siellä ole edes lattioita. En oikeastaan edes tiedä mitä minun kuuluisi tälläkin hetkellä olla jynssäämässä :D

Kyntteliköt löytyy ikkuinoilta ja pari valosarjaa tuvan puolelta. Kynttilöitä on tietysti ja pojan jouluisia askarteluja on laitettu näkyville. Joulukortit kiertävät taas takan reunaa.

Hääpaikalle en silloin joskus vienyt käytännössä koristuksia lainkaan. Sirottelin kankaisia kukan terälehtiä pöydille, mutta siinä se sitten olikin. Yhtäkään oikeaa kukkaa en häiden vuoksi ostanut. Hääkimppuni kukat veljenvaimoni poimi puutarhastaan. Ei ilmapalloja, ei serpentiiniä, ei mitään ylimääräistä.

Ruoka. Sain ruokaostokset tehtyä yksinäni, kun äitini ja isäni ottivat pojat luokseen siksi aikaa. Aivan täyttä luksusta ja osasin kyllä todella sitä arvostaa. Olo oli rento ja huomasin juttelevani ventovieraiden ihmisten kanssa ja etsiväni vähän sinnikkäämmin sitä hukassa olevaa pesuainepulloa.. Lasten kanssa kaikenlainen kaupassa etsiminen on täysi itsemurha. Jos se tavara ei osu kerrasta käteen, niin matka jatkuu, eikä taakse katsota.

Aatoksi menemme mummolaan, joten siellä tehdään se "iso ruoka". Lupasin kuoria perunat, tehdä luumukiisselin ja vatkata kerman.

Hääruoka ostettiin pitopalvelusta. Check :D Kakku tuli paikallisesta leipomosta. No, sen verran halusimme sen eteen nähdä vaivaa, että kakkutelineenä toimi hirrenpätkät, eli meidän talosta yli jääneitä palasia. Siitä tuli ihan täydellinen <3 Koristeeseen tuhlasimme vähäsen, mutta ei kyllä ole kaduttanut. Ostimme The Promisen :) Tuolla se on kaapin päällä tänäkin päivänä.

Mitä muuta? Ihan ahdistaa, kun en stressaa :D

Minulla on itse asiassa tänään haastattelu uutta lehtijuttua varten ja huomenna otetaan samaan juttuun liittyen kuvia. Aattona ja joulupäivänä on kirkkokuorolla esiintymiset. Siunattua omaa aikaa <3 Mieskin kotiutui eilen, joten tämä tuntuu ihan iisiltä :D

Ihanaa keskittyä täysillä siihen joulun tarkoitukseen. Saan pitää lapset lähellä, nauttia lämmöstä, villasukista, hyvästä ruoasta, ihmisistä. Pääsen kirkkoon nauttimaan joulun sanomasta. Sinne ihan perusasioiden äärelle.

Sama se oli häissäkin. Tärkeintä oli se kokoontumisen syy. Lupaus. Tulevaisuus. Minulle oli valtavan tärkeää luvata Jumalan kasvojen edessä rakastaa tuota miestä niin hyvässä kuin pahassakin. Minulle häät olivat eräänlainen portti. Siihen ei huipentunut mikään.. Vaan sen jälkeen kaikki alkoi. Eikä sitä krapulaa sitten koskaan tullut. Viimeksi eilen hätkähdin, kun mieheni sanoi minua vaimokseen. Miten onnellinen tuosta tittelistä olenkaan.. Minkä siunauksen olenkaan saanut <3

Jos nyt kaikki oikein pinnistelisimme ja unohtaisimme kaiken ulkoisen stressin ja turhan hössöttämisen. Jos vain miettisimme, että mikä tässäkin juhlassa on tärkeintä. Kun kysyt lapseltasi, että kenen syntymäpäivää jouluna juhlitaan, niin mitä hän vastaa? Tietääkö hän?

Vedetään ne rakkaat ihmiset lähelle ja ollaan yhdessä. Ihana tämä Suomen talven hämäryys, kun pölypallotkaan eivät hypi silmille :) Saa ihan luvan kanssa nostaa jalat pöydälle, himmentää valaistusta ja laittaa kynttilät palamaan.

Kun tämäkin joulu kääntyy taas uudeksi vuodeksi, niin millaisena sinä haluat tämän ajan muistaa? Haluatko muistaa siistin kodin ja täydellisen jälkiruoan vai haluatko muistaa lasten kanssa nauramisen, pelaamisen, miehen kainaloon käpertymisen, rakkauden ja rauhan?

Toivon jokaiselle rauhallista ja stressitöntä joulua <3